Томаківська Січ

  

   

Буцько-Томаківську Січ історики називають першою Запорозькою Січчю, яка була заснована козаками на острові Томаківка в 1560-х роках. Цей острів мав ще декілька назв: Буцький, Бучки, Дніпровський та Городище.

Християнська козацька республіка була заснована саме на Томаківській Січі. Вона завоювала авторитет в Європі, завдяки створенню козаками Війська Запорозького та його морським та сухопутним походам на Крим та Туреччину. Саме тут розпочалося перше велике козацьке повстання 1591-1593 рр. на чолі з Криштофом Косинським.

Томаківська Січ являла собою окопаний ровом і валом чотирикутник, довжиною 200 метрів і шириною 100 метрів. Південний берег Січі, що йшов до Річища - дуже крутий. Височінь його досягла близько 15 м. На острові були печери. Буцько-Томаківський острів був завжди важливим стратегічним пунктом у запорожців.

На території острова сучасники віднайшли джерело з цілющою водою, яка допомагає при різноманітних захворюваннях. Саме ця вода надавала сил та натхнення запорозьким козакам. Тепер спробувати цю цілющу воду й переконатися в її цілющих властивостях може кожен.

Як дістатися: на автомобілі по Запорізькій трасі 45 км до Томакіки або на рейсовій маршрутці «Нікополь – Запоріжжя» до зупинки «Томаківка». Електричка до зупинки «Мирова», що знаходиться за 3 км від Томаківки.

Views: 5328