Культурна спадщина Нікопольщини

Нікопольський регіон складається головним чином з чотирьох сучасних адміністративних одиниць Дніпропетровської області - Нікопольського району, міст Нікополя, Покрова та Марганця.

Герби:

          

Нікопольский район              Нікополь                         Покров                      Марганець

На території регіону знаходяться сотні пам'яток історії та культури, які відображають тисячолітню історію краю і окремі періоди минувшини всієї України.

Всесвітньо відомими стали знахідки із царських скіфських курганів Чортомлик, Товста могила, Соболева могила та інші, розташовані на території Нікопольського району.

      

Курган Чортомлик                                                                  Курган Нечаева (Гегелина) Могила

Це пов'язано з тим, що край знаходиться у центрі Скіфського Геросу - некрополя царів і вождів скіфів IV ст. до н.е. та в районі столиці скіфської держави, відомої у археологічній науці як Кам'янське городище.

Другою по значенню на території Нікопольщини групою пам'яток історії та культури є пам'ятки і пам'ятні місця часів запорозького козацтва. Це пов'язано з тим, що у XVI-XVIII ст. край був місцем розташування воєнно-політичного центру Війська Запорозького Низового - Запорозької Січі.

На території Нікопольщини знаходилось 5 з 7 Запорозьких Січей – Томаківська, Базавлуцька, Микитинська, Чортомлицька, Покровська (Нова)

  

Запорозька Січ                                                                 Картина І.Рєпіна "Запорожці пишуть листа турецькому султанові"

Епохальним стало повстання запорожців під проводом Б. Хмельницького взимку 1648 р. на Микитинській Січі, яке переросло у Велику Визвольну війну українського народу.

Героїко-романтична історія Запорозьких Січей була відображена у багатьох творах Кобзаря України Т.Г. Шевченка, який побував на території Нікопольщини у 1843 р.

  

Т.Г. Шевченко у вересні 1843 року на Микитиному Розі    Зустріч Т.Г. Шевченка з нікопольським істориком 

слухав спогади рибалок. Малюнок П.М. Богуша                Іваном Кареліним. Малюнок П.М. Богуша 

У третьому тисячолітті м. Нікополь та Нікопольський район залишаються в Україні головним місцем, де розташовані пам'ятки, пов'язані із запорозьким козацтвом та його Січами. Це високо розвинутий індустріально-аграрний регіон півдня України, у якому відбуваються складні політичні, соціально-економічні, культурні, національні та регіонально-конфесійні процеси, пов'язані з утвердженням нового суспільного й економічного ладу, заснованого на принципах демократії та ринкової економіки.

Views: 6983