Пам’ятник воїнам-визволителям (площа Незалежності)

  

Пам’ятник воїнам-визволителям (площа Незалежності) встановлений на честь визволення м. Нікополь від німецько-фашистських загарбників 8 лютого 1944 року. Вдячні нікопольці методом народного будівництва спорудили пам’ятник (архітектор – Володимир Подставкін). Гранітні плити були виготовлені на Токівському гранітному кар’єрі. Урочисте відкриття відбулося 16 жовтня 1976 року, почесним учасником відкриття став генерал армії Лелюшенко Дмитро Данилович.

Пам’ятник являє собою важкий танк типу «ІС-2», що встановлений на трапецієподібний ребристий постамент. З правого і лівого боку вежі танка були зображені гвардійські знаки. Постамент охоплений пояском, який на фасадній стороні виконаний у вигляді цифр «1944». Постамент спирається на прямокутну основу. Праворуч і ліворуч від постаменту розташовуються дві стели, що складаються з двох частин (головна і приставні) і встановлені одна до іншої кутом. З лівого боку на приставній стелі укріплено рельєфне зображення відлитої з бронзи медалі «Золота Зірка» Героя Радянського Союзу. На основній стелі викарбовано текст: «Наказом Верховного Головнокомандування 13 лютого 1944 р найменування «Нікопольських» присвоєно з'єднанням і частинам, що відзначилися в боях за ліквідацію Нікопольського плацдарму і звільнення міста Нікополь від німецько-фашистських загарбників:

11-й окремій танковій бригаді

243-й і 61-й стрілецьким дивізіям

3-й зенітно-артилерійської дивізії РГК

37-й гвардійській танковій бригаді

62-й окремої інженерно-саперної бригаді 7-ї окремої винищувально-протитанкової бригади

370-й армійському інженерному батальйону

526-у армійському мінометного полку

326-ому армійському інженерному батальйону 25-ого гвардійського мінометного полку

39-ому окремому розвідувальному полку

322-ому армійському інженерному батальйону

3-ому винищувальному авіакорпусу

31-ому гвардійському винищувальному авіаполку

289-й штурмової авіадивізії

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 13 лютого 1944 р. за звільнення міста Нікополя та ліквідацію Нікопольського плацдарму від німців нагороджені орденом Червоного Прапора 203 і 244 стрілецькі дивізії, орденом Суворова 2 ступеня 266, 333 стрілецькі дивізії, 5 окрема гвардійська мотобригада».

Як дістатися: автобусами 16, 16а, 19, 20, 21, 22 до зупинки «Площа Незалежності»

Views: 1688