Капище Перуна на Співочому полі

   

  

Співоче поле знаходиться біля села Капулівка Нікопольського району. Капище Перуна звели неподалік від могили отамана Івана Сірка.

У свята на Співочому полі співають старовинні і сучасні козацькі пісні, пригощають справжнім запорізьким кулішем, грають в старовинні козацькі ігри та влаштовують показові бої.

Недалеко від Співочого поля спорудили капище Перуна. Тут збираються волхви і сповідники Рідної української національної віри, беруть участь в язичницьких церемоніях прославлення бога і ходять по палаючим вугіллям, вийнятим з ритуального багаття.

У слов'янській міфології Перун - бог грози (дощу, блискавки і грому), головне божество давньослов'янського пантеону *. А капище - це місце поклоніння богу блискавок. На капище просили у бога заступництва, на цьому ж місці відбувався духовне зростання людини, а вимовлені клятви ставали непорушними. На капище завжди є місце, де палять багаття.

Культ Перуна зберігався до прийняття християнства на Русі. Потім риси Перуна були перенесені на Іллю-пророка і Георгія Побідоносця.

* Пантеон - «храм усіх богів» в Римі, пам'ятник центричного-купольної архітектури періоду розквіту архітектури Стародавнього Риму, побудований в 126-му році нашої ери.

Views: 1468