Пам’ятник Богдану Хмельницькому

  

У старій частині Нікополя у 1954 році був встановлений пам’ятник Богдану Хмельницькому, одному з найвідоміших гетьманів України, під керівництвом якого пройшла національно-визвольна війна українського народу середини XVI ст. Автором скульптури є Іван Кавалерідзе.

Пам’ятник представляє собою бетонну скульптуру Б. Хмельницького у повний зріст. Громадський діяч та полководець зображений в гетьманському парадному одязі, права рука злегка підтримує булаву, заткнуту за козацький пояс, а ліва тримає грамоту. Скульптура встановлена на постамент прямокутної форми, що спирається на ступінчасту основу. На постаменті закріплена меморіальна дошка з текстом «Богдан Хмельницький 1595 – 1657».

Неподалік від пам’ятника Хмельницькому стоїть гранітний пілон з меморіальною дошкою – з метою увічнення цього історичного місця, пов’язаного з боротьбою українського народу за незалежність. Відкриття відбулося у травні 1954 року. На самому пілоні, на його лицьовій стороні, зверху закріплена гранітна дошка з текстом: «На цій місцевості знаходилась Запорозька (Микитинська) Січ. В 1648 році в цій Січі обрали Богдана Хмельницького гетьманом України»

Як дістатися: автобусами №№ 1, 6, 7, 9, 11, 15, 16, декілька приміських маршрутів до зупинки «Площа Б. Хмельницького»

Views: 6348