Ікона-Ставротека Війська Запорозького Низового

Ікона-Ставротека Війська Запорозького Низового – є одним з найбільш визначних предметів культового начиння Січової Святої Покрови Божої Матері. Ікона була створена у 1747 році і збереглася до нашого часу, переживши за чверть століття не одну війну та соціальний катаклізм. Ікона-ставротека є сховищем Хреста. Її основою є срібна масивна овальна пластина – тяблиця, в центрі якої вмонтований різьблений кипарисовий хрест. І хрест, і тяблиця двобічні, розраховані на огляд довкруги. Кипарисовий Хрест складений, з барельєфним різьбленням розміром 19х12 см. Частини хреста склеєні. На лицевій стороні розп'яття Господнє із знаряддями катувань. На перехрестях у медальйонах з крученої виноградної лозини з гронами - сюжети про Христові страсті - моління про чашу, несення Хреста, чаша Господня з Божою Матір'ю та Іоанном. У деяких медальйонах різьблені написи по сюжету. На зворотній стороні зображення Богородиці з Богонемовлям у лівій руці, в медальйонах – Богородичні свята – Благовіщення, Різдво Богородиці, Введення до Храму, Різдво Христово також з різьбленими написами. Вкладний Хрест 1747 р. є видатним твором українського бароко. Ймовірно, його автором є київський майстер. У Хресті зберігається свята частка Хреста, на якому був розп'ятий Христос. Про це свідчить напис "У сем кресте животворящее древо".

На лицьовій стороні – зображення над Хрестом Святого Духа у вигляді голуба та віяло променів, що розходяться із хмар. У підніжжя Хреста ліворуч – Марія та Марія Магдалина, праворуч – Святий Іоан Богослов, внизу – янгол, що сидить на Гробі Господнім. По обидві сторони від Хреста – хмарні Херувими по чотири з кожного боку. Всі зображення подані титулованими різьбленими іменними написами.

На зворотній стороні у тому ж порядку: зверху – у хмарному сегменті Бог-Отець, нижче ліворуч – цар Костянтин і його мати Єлена, праворуч – архієписком Макарій, під Хрестом – Святий архістратиг Михаїл і зображення хмарних херувимів ліворуч та праворуч (по три з кожної сторони) від Хреста.

У 1998 році Ікона-Ставротека була передана до Дніпропетровського національного історичного музею імені Д.І. Яворницького для вивчення та реставрації. У 2000 році реставратори музею Коваленко Д.А., Передерій С.П., Шамрай Г.Ф. вивчили її фізико-механічні та історико-матеріальні данні для складання рекомендацій по реставрації та збереженню.

У 2002-2003 рр. на кошти, зібрані прихожанами Нікопольської Спасо-Преображенської церкви та козацького товариства Нікопольського району "Військо Запорозьке Низове Українського козацтва" Ікона-Ставротека була відреставрована.

В день Покрови та Українського козацтва 14 жовтня 2005 року оновлена Ікона-Ставротека була урочисто представлена відвідувачам у Нікопольському державному краєзнавчому музеї*. Тут вона експонується і понині.

* Нікопольський краєзнавчий музей, адреса – вулиця Електрометалургів, 46а. Час роботи – вівторок-субота 9:00-16:00, неділя 9:00-14:30. Номер телефону – 05662 5 13 61

Як дістатися: автобусами №№ 16, 16а до зупинки «Владі» або автобусами №№ 6, 6а, 7, 14, 15, 23, 23а до зупинки «Міськвиконком»

     

Views: 1913