Фрагмент карти «Запорожжя»

У грудні 2012 року в Нікополі відбулося урочисте відкриття пам’ятного знака, присвяченого 375-ій річниці заснування м. Нікополь, з зображенням фрагменту карти «Запорожжя» видатного картографа Гійома Левасера де Боплана.

І, як стверджують фахівці, цей нікопольський монумент став єдиним пам'ятником в Україні, на якому зображена карта міста.

Ще в далекому 1639 році військовий інженер і архітектор, капітан Польської Королівської армії Гійом Левассер де Боплан здійснив військово-топографічну експедицію. За її результатами він склав унікальну карту «У частині річки Борисфен за порогами, що в народі називається Запоріжжям від острова Хортиця до Евксинського моря» (Чорне море). Карта відома також під коротшою назвою «Запоріжжя». Зараз карта знаходиться в Гданської науковій бібліотеці Польської Академії наук. Вона має велике значення для вивчення історії Нікополя, оскільки на ній серед кількох десятків географічних об'єктів вперше показано урочище «Miketin R» (Микитин Ріг), тобто нинішній Нікополь.

Як дістатися: пам’ятник знаходиться біля міськвиконкому по вул. Електрометалургів, проїхати можна будь-яким автобусом до зупинки «Міськвиконком»

Views: 1437